KULTURSÄLLSKAPET MILAN RÚFUS VÄNNER

Verksamhetsberättelse för verksamhetsåret 2005/2006

Under verksamhetsåret som gick har - Sällskapet Milan Rúfus vänner haft ett antal aktiviteter som jag nu sammanställer i kronologisk ordning och rapporterar till våra aktade medlemmar, enligt följande:

I januari och februari har vi haft flera arbetssammanträden då vi förberedde och repeterade till vårens poesiuppträdande. Sammanlagd har vi träffats sex gånger hemma hos resp. medlemmarna Hans och Maria, Helena Höög, Lotta Sjödal och Nadja Hammarberg plus en generalrepetition i lokalen på Polska institutet. Sammankomsterna har inte varit protokollförda. Vi har kommit överens om att inte föra protokoll på repetitionerna.

Poesikvällen ”Två poeter” ägde rum i Polska institutets kinosal på Villagatan 2 i Stockholm, lördagen den 12 mars 2005 kl. 18.30. Vi presenterade två lysande poeter Tomas Tranströmer och Milan Rúfus. Dikterna lästes både på svenska och på slovakiska. Närvarande var gäster från Slovakien nämligen dåvarande regerings ombud för Slovaker i utlandet med fru, dåvarande ambassadör för den Slovakiska republiken Teodora Chmelová, poeten Tomas Tranströmer med sin fru Monica och ett sjutiotal åhörare - Slovaker, Polacker och Svenskar. En mycket lyckad föreställning konstaterade den slovakiska ambassadören och publiken. Tomas och Monica Tranströmer blev efteråt medlemmar i Sällskapet Milan Rúfus vänner. Vi kunde även välkomna Milan Chromek som medlem och som vår nya poesiuppläsare ”en manlig slovakisk röst” och likaledes Marcela Minarik.

Sällskapets årsmöte ägde rum lördagen den 2 april 2005

Under maj månad har vi haft tre repetitioner inför en avskedskväll anordnad för ambassadören Teodora Chmelová på den Slovakiska ambassaden. Det var Maria, Hans, Nadja och Milan Ch. som läste och sjöng för den slovakiska ambassadören och hennes gäster.

Juni och juli har Nadja börjat förbereda och tagit de första kontakterna inför vårt uppträdande i Slovakien år 2006. Maria och Hans var på besök i Bratislava och tillsammans med Nadja har de besökt Milan Rúfus. Det var meningen att göra visiten i hans hem men han insjuknade hastigt så vi fick hälsa på honom på sjukhuset. Där deklamerade vi dikter och sjöng för Milan, hans fru och hans dotter Zuzana och en medpatient i hans rum.

Under Hans och Marias vistelse i Bratislava besökte vi även generalsekretariatet för Slovaker i Utlandet och dess nya ombudsman dr. Vilma Privarova. Hon har lovat att hjälpa till och arbeta för ett lyckat framträdande i Bratislava nästa år.

Vi har gjort visit på Svenska ambassaden i Slovakien och presenterat vår verksamhet för ambassadören Cecilia Julin.

Alla tre intervjuades vi av Slovakiska radion – utlandsredaktionen.

I november 2005 medverkade Nadja i en poesistund under namnet ”Den Tjeckiska och Slovakiska Politiska Poesin” på Tjeckiska kulturcentret.

I december hade vi surkålsoppan hos Nadja för att påminna oss om M. Rúfus 77:e födelsedag (10/12). En trivsam kväll som uppskattades även av våra nya medlemmar Tomas och Monica Tranströmer, Milan Chromek och Ulf Christenson.

I januari 2006 blev Nadja H. och Barbro Elm från den Svenska ambassaden i Bratislava bjudna till en poesikväll med Milan Rufus dikter i Zichyho Palace. Milan själv och Eva Kristinova (känd slovakisk skådespelerska) läste dikter. Barbro är nu vår kontakt på den Svenska ambassaden, inför uppträdandet i Bratislava. Cecilia Julin arbetar från den 1 mars i Stockholm som informationschef på utrikesdepartementet (för att förbättra dess anseende).

I februari har Nadja och Ulf Christenson besökt Zichyho Palace i gamla stan i Bratislava för att närmare förhöra oss om uthyrning av denna lokal till föreställningen i maj. Vi blev lovade det. Spegelsalen Primacial Palacet är annars den vackraste lokalen i Bratislava men byggnaden har inte hiss vilket omöjliggör uppträdande där för våra poeter.

9 februari hade vi ett planeringsmöte hemma hos Nadja och 3 mars ett annat sådant hos Hjalmarson-Wigren, för att informera oss om läget med våra framträdanden och likaså skriva ansökningar för ett ekonomiskt stöd till oss.

Stockholm den 4 mars 2006-03-09

Nadja Hammarberg


tillbaka